A depresszió megértése, okai, kezelése

A depresszió okainak megértése és a gyulladások. Depresszió megelőzés és kezelés természetes úton.

Amikor reggel, délben és este arról hallunk, hogy az antidepresszánsok milyen csoda hatásos gyógyszerek depresszió ellen, mindig az jut eszünkbe, hogy a WHO előrejelzése szerint 2020-ra a depresszió lesz a világon a második leggyakoribb tartós munkaképesség-csökkenést okozó megbetegedés. Ez azonban ellentmondásos.

Vegyük példának okáért a fertőző betegségeket. A 20. század elején a fertőző betegségek vezették a halálozási listát. Aztán felfedezték az antibiotikumokat, és ma már a klasszikus fertőző betegségekben csak kivételesen halnak meg emberek. Hogy lehet tehát, hogy állítólag hatásos gyógyszerünk van depresszió ellen, a depressziósok száma azonban mégsem csökken, hanem rohamosan nő?

Depresszió és evolúció

Depressziónak szoktuk azt az állapotot tekinteni, amikor az embernek nincs semmihez kedve, állandóan fáradt, lehangolt, életunt, étvágytalan, rosszul alszik, stb. Mivel depressziós bárki lehet, az evolúciós felfogás szerint ez egy univerzális védekező mechanizmus bizonyos életeseményekkel szemben.
A depressziót okozó életeseményeket két nagy csoportba szokás sorolni. Az egyik a veszteségek - csalódás, veszteség, halál -, a másik a társadalmi hierarchiában való visszaesés - elszegényedés, állásvesztés, nyugdíjazás, rangvesztés). Mindkét eseménytípus közvetve vagy közvetlenül veszélyezteti a sikeres szaporodást, és mint tudjuk, az evolúcióban minden ekörül forog.

A depresszió azért véd, mert lehetőséget ad a valóságos vagy szimbolikus veszteségből való felépülésre ilyenkor az ember vagy állat visszahúzódik a vackára, és nyalogatja a sebeit. Kérdezhetnénk persze, hogy akkor mitől betegség ez?

Természetesen ez a depresszió nem betegség, és nem is kellene kezelni, mert normálisan magától is elmúlna. Egy munkaközpontú világban azonban mindenkit betegnek tekintenek, aki nem tud dolgozni.

Korunk paradoxona

Azonban felmerül egy másik kérdés: a 20. század során a század elejéhez képest tízszeresére, sőt egyes becslések szerint százszorosára nő a depressziósok száma. Vajon ez azt jelenti, hogy tízszeresére, sőt százsorosára nőtt a veszteséget, társadalmi lecsúszást átélők száma? Ez nem tűnik logikusnak, hiszen a 20. század második fele az első ötven évhez képest a világ nagyobbik része számára a béke és a jólét évtizedeit jelentette.

Létezik tehát egy "jóléti" depresszió, azaz a lehangoltságnak, deprimáltságnak egy olyan típusa, amit nem indokolnak az életesemények. Persze, ha pszichologizálni akarunk, valami okot mindig elő lehet kotorni, és ha már minden próbálkozás csődöt mondott, akkor még mindig elő lehet rántani a "tudattalan konfliktust". Talán furcsának tűnik a kérdés, de vajon miért gondoljuk, hogy a depresszió feltétlen "lelki" betegség? Azért, mert a lelkünkkel éljük meg a depressziót?
Nos, éppenséggel a lelkünk fáj akkor is, amikor testi fájdalmaktól szenvedünk. Nem lehet, hogy a lélek csak amolyan műszer, ami jelez, ha valami nincs rendben a testben?

A noni hatásai
Ismerje meg a nonijiuce jótékony hatásait. Tudja meg mire való a noni.
Termék Rendelés
Kattintson ide, ha döntött már a minőségi Táplálékkiegészítők mellett, és rendelne.

Gyulladás és depresszió

A nyolcvanas években kezdtek rákbetegeket úgynevezett cytokinekkel, azaz az immunrendszer által termelt gyulladáskeltő anyagokkal kezelni. Azt vették észre, hogy a rákbetegek egy része a kezelés hatására súlyos depresszióba esett. A cytokinek okoznák a depressziót? Sorra kezdték ilyen szempontból is értékelni azokat a betegségeket, amelyekben a betegség következtében a cytokinek szintje magasabb. Ezeket gyulladásos betegségeknek nevezhetjük. Ilyen például a szív és érrendszeri betegség vagy a cukorbetegség: mindkettő kétszeresére fokozza a depresszió kockázatát.

Az autoimmun betegségek, mint például a sokízületi gyulladás, a multiplex szklerózis, a gyulladásos bélbetegségek két-, háromszoros, az allergiás betegségek pedig ötszörös kockázatot jelentenek a depresszió szempontjából. Vagy itt van a krónikus fáradtság szindróma, amely megtévesztésig olyan, mint a depresszió, és a legvalószínűbb oka a szervezet magas gyulladásszintje.

Ezekből a megfigyelésekből született a depresszió gyulladáselmélete.
E szerint, ha a szervezetet valamilyen sérülés, fertőzés éri, akkor az immunrendszer a cytokinekkel jelzi az agynak, hogy most vissza kell vonulni, gyógyulni, s ilyenkor előáll a betegségekben megjelenő ún. betegség-viselkedés - motiválatlanság, aluszékonyság, étvágytalanság, stb., ami ha nem tudnánk, hogy a betegség miatt alakult ki - azt hihetnénk, hogy depresszió. Az elmélet persze akkor volna igazán meggyőző, ha a stresszre, életeseményekre bekövetkező depressziót is a cytokinek magas szintje okozná.
A vizsgálatok ezt egyértelműen igazolták. Hurrá, mondhatnánk, akkor a depressziót egyszerűen gyulladáscsökkentőkkel tudjuk kezelni.

Ki is próbálták, és a gyulladáscsökkentőkkel hatásosan lehet kezelni depressziós betegeket. Valójában az omega-3 is hatásos gyulladáscsökkentő, meglehet, ez az egyik oka, hogy hatásos bizonyos depressziókban. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek persze nem mellékhatásmentesek, úgyhogy más módszert kell keresni.

Depresszió, táplálkozás, sport

De mi is okozza oly sok embernek a gyulladást, ha nem a gyulladásos betegség és nem a lelki stressz? A 20-21. századi ember "ok nélküli" magas gyulladásszintjét a táplálkozása okozza. A magas glikémiás indexű finomított szénhidrátok fogyasztása ún. viszcerális elhízáshoz vezet, azaz a hasi szervek körül rakódik le egy speciális zsír, amely folyamatosan cytokineket bocsátva ki, állandóan magasan tartja a szervezet gyulladásszintjét.

Több vizsgálatban kimutatták, hogy minél paleolitabb, azaz minél inkább zöldségen, gyümölcsön, húsféléken alapul a táplálkozós, annál kisebb a gyulladás és annál kisebb a depresszió kockázat a nyugati étrendhez képest.
A másik nagy felfedezés alig tíz éves. Kiderült, hogy az izmok működése gyulladáscsökkentő hatású. Minél többet sportol valaki, főként a lábával, annál alacsonyabb a gyulladásszintje, és annál kevésbé lesz depressziós.

A depresszió "utolsó csepp a pohárban" felfogása szerint a különböző okokból fellépő gyulladások összeadódnak, és ha a gyulladásszint elér egy küszöböt, kialakul a depresszió. Aki tehát sportol, és paleolit módon táplálkozik, az azért védettebb a stressz okozta depresszióval szemben, mert a negatív lelki hatások okozta gyulladásszint ritkán éri el a depresszióküszöböt.

Betegség Táblázat
Kattintson ide, ha betegségek szerint csoportosítva szeretné átnézni a termékeket.
Termék Rendelés
Kattintson ide, ha döntött már a minőségi Táplálékkiegészítők mellett, és rendelne.

Vissza a Tetejére Megnézem az Árakat

Noni ital

Noni / Goji Árak
Bio Noni 100%-os, 500 ml 4.171 Ft
Bio Goji bogyó 100%-os, 500 ml 4.471 Ft
Noni Összehasonlítás


Biomax Szállítási Idő

VISZONTELADÓKNAK »
Jelentkezzen viszonteladónak itt!

PayU Vásárlói tájékoztató

Infók a goji bogyóról: Goji Bogyó >

2009 - 2018 © Minden jog fenntartva » Az oldalon lévő szövegek, képek és más tartalmak másolása jogi következményekkel jár.